service above self
Rotary International

Info Rotary


INCEPUTUL FUNDATIEI ROTARY

Cateva proiecte nemaipomenite s-au dezvoltat din seminte foarte mici. Fundatia Rotary a avut acel tip de inceput modest.
In 1917, Presedintele RI Arch Klumph le-a spus delegatilor congresului de la Atlanta ca „pare foarte potrivit ca noi sa acceptam donatii cu scopul de a face bine in lume”. Raspunsul a fost politicos dar favorabil, dar fondul se materializa lent. Prima contributie a fost de 26,50 USD in 1917. S-a mai contribuit cu sume mici aditionale in fiecare an, dar dupa sase ani, donatiile totale se ridicau doar la 700 USD.
Fundatia Rotary s-a infiintat formal la congresul din 1928 din Minneapolis. In urmatorii patru ani, sumele depuse la Fundatie au crescut a 50.000 USD. In 1937, s-a anuntat un obiectiv de 2 milioane de USD pentru Fundatia Rotary, dar aceste planuri au fost abandonate odata cu declansarea celui de-al doilea razboi mondial.
In 1947, la moartea lui Paul Harris, o noua era s-a deschis pentru Fundatia Rotary cand cadouri memoriale au venit din abundenta pentru a-l onora pe fondatorul Rotary. De atunci, Fundatia Rotary si-a indeplinit misiunea de a le permite Rotarienilor „ sa promoveze intelegerea mondiala, bunavointa, si pace prin imbunatatirea sanatatii, sprijinirea educatiei, si combaterea saraciei.” Pana in 1954, pentru prima data Fundatia primise 500.000 USD din contributii intr-un singur an, iar in 1965 s-au primit 1 milion USD.
Este uluitor sa realizezi ca, dat fiind inceputul atat de modest, Fundatia Rotary a primit 100,4 milioane USD in 2009-10 pentru a sprijini programele anuale si 268,5 milioane USD drept contributii totale.

CANTATUL IN CLUB

Harry Ruggles a fost al cincilea om sa se alature lui Paul Harris in conversatiile care au condus la formarea primului club Rotary in Chicago in 1905. Harry era un individ caruia ii placea cantatul, care era o activitate populara la trecerea in secului al XX-lea. La una din primele intalniri ale grupului incepator, Harry a sarit pe un scaun si a indemnat pe toata lumea sa i se alature intr-u cantec.
Cantatul in grup a devenit curand o parte traditionala a fiecarei intruniri Rotary. Obiceiul s-a extins la multe din cluburile din Statele Unite si este inca o activitate de camaraderie populara la intrunirile Rotary a unor diverse tari precum Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelanda, si Nigeria. Unele cluburi canta un cantec national in deschiderea oficiala a unei intruniri. Cantatul social, totusi, este rar intalnit in cluburile Rotary din majoritatea tarilor asiatice, din Europa, sau America de Sud.

PRIMELE NUME SAU PORECLE

Din primele zile ale Rotary, membrii s-au adresat unul altuia pe prenume. Cum cunoasterea personala si prietenia sunt pietre de temelie ale Rotary, era natural ca multe cluburi sa adopte practica de a lasa deoparte titluri formale in conversatiile dntre membrii. Indivizii la care in mod normal s-ar face referire prin doctor, domnul, profesor, onorabilul, sau „Sir” sunt strigati regulat Joe, Bill, Mary, Karen, sau Charley de catre alti Rotarieni. Insigna numelui clubului Rotary caracteristica promoveaza obiceiul prenumelui.
CAMARAZII PAUL HARRIS
Fara indoiala, cel mai important pas pentru promovarea donatiilor voluntare catre Fundatia Rotary a avut loc in 1957, cand idea de recunoastere ca si Camarad Paul Harris a fost aprobata. Desi conceptul de-a face cadouri de 1.000 USD Fundatiei s-a dezvoltat destul de lent, dar pana la inceputul aniilor 1970 a inceput sa castige in popularitate. Medalionul distinctiv de Camarad Paul Harris, insigna de pus la guler, si certificat atractiv au devenit simboluri foarte respectate ale angajamentului financiar substantial fata de Fundatia Rotary de catre Rotarieni si prieteni din intreaga lume. In 2006, numarul de Camarazi Paul Harris a atins nivelul de un milion.