service above self
Rotary International

Despre proiectele noastre

GALA MICILOR ARTIȘTI

Trăim într-o lume în care ne-am obișnuit să considerăm că egoismul, nepăsarea față de suferința semenilor, indiferența față de problemele celor din jur și de problemele lumii contemporane sunt valorile esențiașe ale existenței noastre.
Exista însă un grup de oameni pentru care voluntariatul și implicarea dezinteresată în problemele societății, grija față de cei din jur, generozitatea, toate fac parte din modul de existenta, reprezinta o oaza de normalitate, care poate surprinde la prima vedere, dar sunt adevaratele valori ale umanității.
Totul a început cu o idee generoasa definită prin deviza:” A servi mai presus de sine” - „Service Above Self”. Este deviza ROTARY INTERNATIONAL.
Considerând că educația este prioritatea zero a acestei țări, copiii, avem convingerea că tinerii elevi merită o atenție prioritară.
Cluburile ROTARY din Râmnicu Vâlcea au lansat și au finalizat o serie de proiecte pentru aceștia.
INTER MUSAE SILAENT ARMAE – aceasta parafrazare a dictonului, care spune că: "între arte, armele tac" și ținând cont că există și o zi de 1 IUNIE – Ziua Internationala a copilului, clubul ROTARY Cozia, alături de toți partenerii și sponsorii acestui eveniment, destinat copiiilor Râmnicului au creat deja un proiect, ce a devenit tradițional - „GALA MICILOR ARTIȘTI”.


O LEGENDA PENTRU UN INCEPUT

Acest proiect a prins viață odată cu ideea de a "sprijinii semințele de talent ale Râmnicului, pentru a deveni flori", așa cum ne spunea la prima editie, o legenda scenei romanesti regretatul actor și cantautor - Ioan Gyuri Pascu. Apoi a urmat "o ediție specială", în care legenda a fost singurul rom\n care a zburat in spatiu, cosmonautul român - Dumitru Prunariu, cel care a reușit, alături de redactorii revistei Știință și Tehnică, să realizeze un dialog maraton, de peste 150 de minute, despre spațiu și astrofizicș, cu cei peste 300 de tineri care au facut neîncapatoare sala Filarmonicii Ion Dumitrescu din Râmnic.
O legendă pentru un început este proiectul ce își propune să aducă față-n față o legendă, o personalitate (din diverse domenii ale culturii, sportului, muzicii, teatrului, economiei, știntei și tehnicii), cu un tânar vâlcean talentat într-un domeniu, care are nevoie de un reper moral, spiritual dar și material, pentru a păși pe calea consacrării și a succesului.
Ne propunem ca in acest an, clubul nostru - Rotary Cozia sa mai realizeze doua evenimente, din cadrul acestui proiect.
Revenim cu noi amanunte in curind.


MAREA CURATENIE

Sub sloganul ,,VREI UN ORAS CURAT ? IMPLICA-TE ˮ, clubul nostru a initiat cea mai ampla actiune de voluntariat pentru igienizarea orasului (actiune care s-a desfasurat in data de 23 septembrie 2016), cu ocazia ZILEI MONDIALE A CURATENIEI.
La actiunea de salubrizare, ce a avut drept scop igienizarea unor zone verzi precum Lacul Ostroveni, Padurea Ostroveni, faleza raului Olanesti, faleza raului Olt, dar si zone de campare din oras, au participat peste 300 de voluntari din liceele valcene, 50 de voluntari din cluburile Rotary, Rotaract si Interact, voluntari din ONG-uri, dar si reprezentanti ai Romprest si ADP.
Si anul acesta, cu ocazia ZILEI MONDIALE A CURATENIEI vom organiza editia a doua a acestui proiect, menit sa trezeasca constiinta si bunul simt al locuitorilor acestui oras, dar si a celor care ar trebnui sa se ocupe de aceasta.
Revenim cu noi amanunte in curind.


PROIECTELE NOASTRE TRADITIONALE


BURSELE ANUALE OFERITE DE ROTARY COZIA

Acesta este un proiect dedicat tinerilor cu rezultate bune la învățătură, dar cu posibilități materiale reduse.
În fiecare an, clubul Rotary Cozia alocă o importantă sumă de bani acestui proiect, pentru că noi credem că este important să susținem tânăra generație care poate creea un viitor comunității. Dezvoltarea aptitudinilor necesare evoluției fiecărui tânar în societate, atât individual, cât mai ales la nivelul grupului sau comunității, considerăm că este o datorie a clubului nostru.
Susținerea valorilor comunitatii poate genera, pe termen mediu și lung, o mai bună înțelegere și dezvoltare a acesteia.

PROMENADA INIMILOR

Clubul Rotary Râmnicu Vâlcea şi Clubul Rotary Râmnicu Vâlcea-Cozia, împreună cu Fundaţia Română a Inimii şi Forumul Naţional de Prevenţie, au lansat, si promovat in Ramnic, programul „Promenada Inimilor” - un proiect de amenajare a unui traseu accesibil, care îşi propune să încurajeze populaţia Râmnicului să facă mişcare, ca mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Traseul din municipiul Râmnicu Vâlcea are o lungime iniţială de 2,64 km, începând din capătul nordic al bulevardului Dem Rădulescu,.


ROTARY YOUTH EXCENGE


Programul de Schimb de Tineri (Youth Exchange Program - YEP) dezvoltat de Rotary International reprezinta o experienta deosebita care face ca in fiecare an peste 8000 de tineri (intre 15 si 18 ani si ½) din intreaga lume sa calatoreasca in zone diferite ale lumii pentru a trai si a studia intr-un mediu diferit de cel in care au trait pana atunci.
Programul a inceput in prima jumatate a secolului al XX-lea in Europa, apoi in USA, ca schimb de tineri ai familiilor rotarienilor, ca in scurt timp sa devina accesibil tinerilor din comunitatile in care existau cluburi Rotary.
In prezent sunt implicate peste 100 de tari, scopul principal al acestui program fiind promovarea intelegerii internationale, care ofera tinerilor o oportunitate unica de a-si largi orizontul de cunoastere.
Impactul final pe care programul il va avea asupra vietii elevilor care au avut sansa sa participle este inestimabil.
Multi dintre acesti tineri au sansa de a fi in viitor conducatori ai comunitatilor din care fac parte.


In Districtul Rotary 2241- Romania si Republica Moldova programul a inceput in anul 1996, cand cativa tineri din Ramnicu Valcea, cu sprijinul lui Jack Schraeter din multidistrictul ESSEX – USA, au plecat in USA pentru un an de scoala.
In anii care au urmat, au accesat programul pe termen lung peste 200 de tineri care au fost elevi de schimb in Anglia, Belgia, Brazilia, Canada, Elvetia, Germania, Japonia, Mexic, USA si Taiwan.
Au participat mai multe cluburi din tara la acest program dar cluburile din Ramnicu Valcea au fost cele mai active, clubul nostru, Rotary Club Ramnicu Valcea – Cozia participand foarte activ inca de la infiintarea lui.

Programul de Schimb de Tineri are doua sectiuni:
- Sectiunea pe Termen Lung – se desfasoara pe perioada unui an de scoala (pentru elevi intre 15 si 18 ani si ½), la schimb “Unu la unu”;
- Sectiunea pe Termen Scurt cu 2 subsectiuni:
o Family to family – pe perioada vacantelor de vara (pentru elevi intre 15 si 18 ani si ½), la schimb “Unu la unu”;
o Taberele de Vara – (varsta eligibila o stabileste organizatorul)

De la infiintarea lui, anul 2002, Clubul Rotary Ramnicu Valcea – Cozia a sprijinit participarea a peste 25 de tineri in Programul de Schimb de Tineri pe Termen Lung in tari ca USA, Canada, Mexic, Brazilia, Anglia, Germania, si peste 30 de tineri in tabere de vara organizate in Europa.

Clubul Rotary Ramnicu Valcea – Cozia este primul club din District 2241 care organizeaza Tabara de Vara Rotary International, ajungand déjà la a 13-a editie, tabara unde de-a lungul celor treisprezece ani au participat cate 10 elevi din diverse tari, cu ar fi:
Anglia, Belgia, Bulgaria, Turcia, Franta, Italia, Spania, Germania, Cehia, Slovacia, Lituania, Slovenia, Elvetia, Danemarca, Suedia, Israel, USA, Australia, adica un total de 130 de tineri.BALUL DE CARITATE ROTARY

La fiecare sfarsit de an, in luna decembrie, cele doua cluburi Rotary din Ramnic organizeaza traditionalul bal de caritate. Balul Rotary este un eveniment menit sa aduca alaturi de membrii sai si parteneri ai proiectelor rotariene in curs de derulare, sau viitoare si, prin licitatiile organizate, sa stranga o parte din fondurile necesare finantarii actiunilor si proiectelor celor doua cluburi.
Balul, ca eveniment, este si un barometru pentru cele doua cluburi si le permit acestora sa stabileasca, la jumatatea anului rotarian, strategia proiectelor viitoare.

Info Rotary

OBIECTUL ROTARY

In anumite zone ale lumii, intrunirile saptamanale ale clubului Rotary incep cu toti membri stand in picioare si recitand obiectul Rotary. Aceasta declaratie, care vine din constitutia RI, este vazuta frecvent pe o placa de perete in birourile Rotarienilor sau in locurile unde-si desfasoara acestia afacerea. Obiectul Rotary este „de a incuraja si promova idealul de serviciu ca baza de initiativa demna.” Aceasta declaratie enumera apoi patru arii prin care acest „ideal de serviciu” este promovat: dezvoltarea cercului de cunostinte ca o oportunitate pentru serviciu; standarde etice inalte in afaceri si profesii, recunoasterea demnitatii tuturor ocupatiilor utile, si innobilarea ocupatiei fiecarui Rotarian ca o oportunitate de a servi societatea; aplicarea idealului de serviciu in viata personala, de afaceri si comunitate; si promovarea intelegerii internationale, bunavointa, si pace printr-o camaraderie mondiala de persoane de afaceri si profesionale unite in idealul de serviciu.

MOTTO-URI ROTARY

Primul motto al Rotary international, Cel Ce Profita Cel Mai Mult Este Cel Ce Serveste Cel Mai Bine (He Profits Most Who Serves Best), a fost aprobat la al doilea congres Rotary, tinut in Portland, Oregon, SUA, in 1911. Fraza venea dintr-un discurs din 1910 tinut de un Rotarian din Chicago, Art Sheldon, care spunea, „Cel ce profta cel mai mult este cel care isi serveste semenii el mai bine.” Aproximativ in aceeasi perioada, Ben Collins, presedinte al clubului Rotary din Minneapolis, Minnesota, SUA, a remarcat ca modul corect de a organiza un club Rotary era prin principiul pe care clubul sau il adoptase: Serviciu, Nu Sine (Service, Not Self). Aceste doua slogane, usor modificate, au fost aprobate formal ca si motto-urile oficiale ale Rotary la congresul din 1950 in Detroit: He Profits Most Who Serves Best si Service, Not Self. Consiliul Legislativ din 1989 a stabilit Service, Not Self ca principal motto al Rotary, fiindca explica cel mai bine filosofia serviciului voluntar neegoist.


Legaturi utile


Partenerii nostrii