service above self
Rotary International

Despre Rotary International

Cum am putea descrie organizatia numita Rotary ?

Sunt atat de multe caracteristici ale unui club Rotary, precum si activitatile a mai mult de 1,2 milioane de Rotarieni. Exista trasaturile de serviciu, internationalitate, camaraderie, clasificari ale fiecarei vocatii, dezvoltarea bunavoientei si intelegerea mondiala, accentul pe standarde etice inalte, grija pentru alti oameni, si multe altele. Astazi, definim Rotary in felul urmator: „Rotary este o organizatie de persoane de afaceri si profesionale uniti in intreaga lume care furnizeaza servicii umanitare, incurajeaza standarde etice inalte in toate vocatiile, si ajuta la construirea bunavoientei si a pacii in lume.”
Aceste 34 cuvinte merita retinute cand cineva intreaba „Ce este un club Rotary?”

STEAGUL OFICIAL AL ROTARY
Un steag oficial a fost adoptat formal de Rotary International la Congresul RI din 1929 in Dallas, Texas, SUA. Steagul Rotary consta intr-o zona alba cu emblema de carma oficiala blazonata in aur in centrul zonei. Cele 4 spatii apasate de pe rama carmei Rotary sunt colorate in albastru regal. Numele Rotary International tiparit pe partea superioara si inferioara a spatiilor apasate de pe rama carmei este de asemenea in aur. Manerul din butuc si gaura cheii carmei sunt albe. Primul steag Rotary, din cate se pare, a fost arborat in Kansas City, Missouri, SUA, in ianuarie 1915. In 1926, un mic drapel Rotary a fost carat la Polul Nord de catre amiralul Richard Byrd, un membru al clubului Rotary de Winchester, Virginia, SUA. In 1920, amiralul a dus cu el un steag Rotary in expeditia sa la Polul Sud. In 2005, in comemorarea centenarului Rotary, cataratori Rotarieni si ai Rotaract au dus steaguri pe varfurile mountilor McKinley si Everest. Unele cluburi Rotary folosesc steagul oficial Rotary ca o pancarda la intrunirile clubului. In aceste situatii, este potrivita imprimarea cuvintelor „Club Rotary” deasupra simbolului de carma si numele clubului dedesubt de emblema. Steagul Rotary este intotdeauna afisat proeminent la sediul mondial RI si la toate congresele si evenimentele oficiale.

EMBLEMA SUB FORMĂ DE CÂRMA A ROTARY
O cârma a fost simbolul Rotary inca din primele noastre zile. Primul design a fost facut de Rotarianul Montague Bear din Chicago, un gravor care a desenat o simpla roata de caruta, cu cateva linii care sa arate praf si miscare. Roata s-a spus ca ilustreaza „civilizatie si miscare”. Majoritatea primelor cluburi aveau o forma oarecare a rotii de caruta pe publicatiile si pe hartiile cu antet. In 1922, s-a decis ca toate cluburile Rotary ar trebui sa adopte un singur design ca si emblema exclusiva a Rotarienilor. Astfel, in 1923, actuala roata dintata cu 24 de zimti si 6 spite a fost adoptata de Rotary International. Un grup de ingineri a avertizat ca roata dintata era nesigura mecanic si nu ar functiona fara o „gaura a cheii” in centrul angrenajului pentru a o atasa la un arbore de putere. Asadar, „gaura cheii” a fost adaugata, iar design-ul pe care il stim acum a fost adoptat formal ca si emblema oficiala a Rotary.

Important de stiut

OBIECTUL ROTARY

In anumite zone ale lumii, intrunirile saptamanale ale clubului Rotary incep cu toti membri stand in picioare si recitand obiectul Rotary. Aceasta declaratie, care vine din constitutia RI, este vazuta frecvent pe o placa de perete in birourile Rotarienilor sau in locurile unde-si desfasoara acestia afacerea. Obiectul Rotary este „de a incuraja si promova idealul de serviciu ca baza de initiativa demna.” Aceasta declaratie enumera apoi patru arii prin care acest „ideal de serviciu” este promovat: dezvoltarea cercului de cunostinte ca o oportunitate pentru serviciu; standarde etice inalte in afaceri si profesii, recunoasterea demnitatii tuturor ocupatiilor utile, si innobilarea ocupatiei fiecarui Rotarian ca o oportunitate de a servi societatea; aplicarea idealului de serviciu in viata personala, de afaceri si comunitate; si promovarea intelegerii internationale, bunavointa, si pace printr-o camaraderie mondiala de persoane de afaceri si profesionale unite in idealul de serviciu.

PREMIERE ROTARY

• Prima intrunire Rotary a avut loc in Chicago pe 23 februarie 1905 • Primele intruniri regulate de pranz au avut loc la clubul din Oakland, California, constituit in 1909 • Primul congres Rotary a avut loc in Chicago in august 1910 • Primul club Rotary din afara Statelor Unite a fost organizat in Winnipeg, Manitoba, Canada, in noiembrie 1910 (admis in aprilie 1912) • Primul club Rotary din afara Americii de Nord a fost organizat in Dublin, Irlanda, in martie 1911 (admis in mai 1913)

• Primul club Rotary dintr-o tara non-vorbitoare de limba engleza a fost in Havana, Cuba, admis in iunie 1916 • Primul club Rotary din America de Sud a fost organziat in Montevideo, Uruguay, in iulie 1918 (admis in februarie 1919) • Primul club Rotary in Asia a fost constituit in Manila, Filipine, in iunie 1919 • Primul club Rotary in Africa a fost constituit in Johannesburg, Africa de Sud, in iulie 1921 • Primul club Rotary in Australia a fost constituit in Melbourne in aprilie 1921

MOTTO-URI ROTARY

Primul motto al Rotary international, Cel Ce Profita Cel Mai Mult Este Cel Ce Serveste Cel Mai Bine (He Profits Most Who Serves Best), a fost aprobat la al doilea congres Rotary, tinut in Portland, Oregon, SUA, in 1911. Fraza venea dintr-un discurs din 1910 tinut de un Rotarian din Chicago, Art Sheldon, care spunea, „Cel ce profta cel mai mult este cel care isi serveste semenii el mai bine.” Aproximativ in aceeasi perioada, Ben Collins, presedinte al clubului Rotary din Minneapolis, Minnesota, SUA, a remarcat ca modul corect de a organiza un club Rotary era prin principiul pe care clubul sau il adoptase: Serviciu, Nu Sine (Service, Not Self). Aceste doua slogane, usor modificate, au fost aprobate formal ca si motto-urile oficiale ale Rotary la congresul din 1950 in Detroit: He Profits Most Who Serves Best si Service, Not Self. Consiliul Legislativ din 1989 a stabilit Service, Not Self ca principal motto al Rotary, fiindca explica cel mai bine filosofia serviciului voluntar neegoist.

Legaturi utile

Info utile

PAUL HARRIS – PRIMUL DAR NU PRIMUL

A fost Paul Harris primul presedinte al unui club Rotary ? Nu. A fost Paul Harris primul presedinte al Rotary International ? Da. Exista o explicatie simpla a acestei aparente contradictii. Desi Paul Harris a fost fondatorul si organizatorul primului club Rotary in Chicago in 1905, persoana selectata pentru a fi primul presedinte de club a fost unul din ceilalti membrii fondatori, Silvester Schiele. Pana in august 1910, erau 16 cluburi Rotary, care au format o organizatie numita Asociatia Nationala a Cluburilor Rotary (National Association of Rotary Clubs). Doi ani mai tarziu, numele a fost schimbat in Asociatia Internationala a Cluburilor Rotary (International Association of Rotary Clubs) pentru a arata adaugarea de cluburi in Canada, Anglia, Irlanda, si Scotia. In 1922, numele a fost scurtat la Rotary International. Cand prima organizatie de cluburi Rotary a fost creata in 1910, Paul Harris a fost selectat ca primul presedinte. A servit in aceasta pozitie pentru doi ani, din 1910 pana in 1912. Astfel, fondatorul ideii Rotary, care a refuzat sa fie presedinte al primului club, devenea primul presedinte al organizatiei mondiale, Rotary International.

CONSTITUTIA CLUBULUI ROTARY

Cluburile Rotary exista in mai mult de 200 de tari si arii geografice se extind peste o multitudine de limbi, structuri politice si sociale, obiceiuri, religii, si traditii. Cum se face atunci ca toate cele 34.000 de cluburi Rotary din lume opereaza intr-un stil aproape identic ? Raspunsul primar este Constitutia Standard a Clubului Rotary. Pentru a primi un statut, un potential club Rotary trebuie sa accepte Constitutia Standard a Clubului Rotary, adoptata initial in 1922. Acest document contureaza tehnici administrative de urmat cluburilor in tinerea de intruniri saptamanale, conditii de prezenta, plata cotizatiilor, si alte politici care se refera la chestiuni publice si pozitii politice. Programul pilot Club Rotary Inovativ si Flexibil 2011-14 se concentreaza pe lasarea cluburilor sa-si determine ele insasi operatiunile pentru a se potrivi ma bine cu nevoile membrilor lor.

Formarea noului District 2241

În primăvara anului 1929, la Bucureşti ia fiinţă primul Club Rotary din România, din iniţiativa luiChristian Penescu-Kertsch, care a devenit şi cel dintâi preşedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary în două mari oraşe ale ţării - Cluj şi Timişoara. Scopurile şi idealurile rotariene sunt înţelese şi acceptate de elita intelectuală a ţării, din toate domeniile de activitate - ştiinţă, artă, afaceri - rezultatul fiind înfiinţarea a încă şase cluburi la Arad, Braşov, Câmpina, Cernăuţi, Iaşi şi Ploieşti. Cu nouă cluburi, în anul 1936, se creează Districtul românesc, care primeşte numarul 84. Efectul activităţilor şi acţiunilor rotariene începe să se vadă pe întreg teritoriul ţării. Rotary românesc interbelic s-a ocupat de proiecte educaţionale şi din domeniul sănătăţii copiilor, de căutare de locuri de muncă pentru tineri bolnavi sau cu handicap, dar şi de construcţia unui refugiu pentru schiori în munţi. Dar, în plin avânt, mişcarea rotariană este interzisă, în 1939, de catre regimurile autoritare în toată zona central-est-europeană.

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiintează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj şi Timişoara, pentru ca în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi, care faceau parte din Districtul 1160 din Paris. La 1 iulie 1996, România depaşeşte o a doua barieră, fiind definită de Rotary International drept "zona de expansiune rotariană", împreună cu Republica Moldova. Tot Comitetul international îl desemnează pe rotarianul elveţian Jorg Tschopp drept "administrator prezidenţial pentru expansiune". Rezultatul este impresionant: în mai puţin de trei ani, numarul cluburilor ajunge la 30. Se înregistrează şi două premiere absolute : primul Club Rotary la Chişinau şi cel de-al doilea club de gen într-un oraş românesc, în capitala înfiinţându-se şi Clubul Rotary Bucuresti-Continental. Acţiunile rotariene au adus în România şi Moldova aproape şase milioane de dolari în şase ani, drept pentru care reobţinerea statutului de district a devenit un imperativ. Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary International şi preşedintele Carlo Ravizza au decis că, în România şi Republica Moldova, cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numarul 2241. Dupa Polonia (1998), Cehia si Slovacia (reunite într-un singur district în 1999), a fost rândul ţării noastre să aibă propriul district, onoare de care nu s-a mai bucurat nici o altă ţară din estul Europei.


Ce este RYLA?

Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) este un proiect de leadership dezvoltat si implementat de Rotary. Participantii pot fi de diferite varste, insa cele mai multe evenimente se focuseaza pe elevi, stundeti sau profesionisti. Evenimentele RYLA dureaza intre 3 si 10 zile si includ prezentari, activitati si workshop-uri care acopera o variantate larga de subiecte ce includ:

Etica si Bazele fundamentale ale Leadership-ului
Abilitati de Comunicare
Rezolvarea problemelor si conflictelor de conducere
Comunitate si Cetatenie

Cum pot participa in RYLA?
Urmariti RYLA pe Facebook pentru a afla evenimentele ce se intampla in lume. Participantii RYLA sunt nominalizati de cluburile Rotary locale. Pentru a afla despre evenimentele RYLA din zona, contactati clubul local Rotary.

Utile

Rotaract si Interact
Leadership-ul este un aspect esential Rotary — iar noi oferim si cluburile si programele liderilor in curs de dezvoltare pentru a-si imbunatati abilitatile. Prin aceste grupuri, participantii isi intaresc abilitatile de leadership, isi servesc comunitatea, isi cresc modul de intelegere, construiesc noi prietenii, etc.
Rotaract
Rotaract reuneste persoane intre 18 si 30 de ani din universitati sau comunitati din lumea intreaga, pentru a organiza activitati sau a dezvolta abilitati profesionale si leadership. Sunt sponsorizati de cluburile Rotary, dar membrii Rotaract isi administreaza si finanteaza independent cluburile. Membrii Rotaract sunt in legatura permanenta cu clubul local si pot adera la acesta in momentul finalizarii membership-ului.
Cum pot participa in Rotaract?
Urmariti Rotaract pe Facebook, Twitter, Slideshare si Storify pentru a vedea ce fac cluburile Rotaract in lume. Pentru a gasi un club Rotaract in zona, contactati clubul local Rotary.
Interact
Interact este un club pentru tinerii intre 12 si 18 ani care vor sa fie in contact permanent cu alti tineri din scoli sau comunitate. Membrii cluburilor Interact se ocupa de proiecte si invata despre comunitate. Cluburile Interact organizeaza cel putin doua proiecte anual: unul in beneficiul comunitatii si un altul ce incurajeaza intelegerea intrenationala. Chiar daca cluburile Interact sunt sub tutela clubului Rotary de care apartin, ele au de fapt propria conducere.
Cum pot participa in Interact?
Urmariti Interact pe Facebook si vizitati Canalul Interact pe YouTube pentru a vedea ce fac cluburile Interact in lume. Pentru a gasi un club Interact in zona, contactati clubul local Rotary.